Yaz aylarında nasıl beslenmeli

Diyetisyen Aybüke Sertçe; özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gerekenleri ve yaz mevsiminde beslenme önerilerini sıraladı.

1278
Yaz aylarında nasıl beslenmeli

Diyetisyen Aybüke Sertçe; özellikle vücudun su ve mineral kaybettiği sıcak havalarda sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gerekenleri ve yaz mevsiminde beslenme önerilerini sıraladı.
Beslenme vücudumuzu hem formda hem de sağlıklı tutmak için oldukça önemli.
Yaz aylarında beslenme nasıl olmalı? Sıcak havalarda ne yemeli ve nelere dikkat etmeliyiz?
Diyetisyen Aybüke Sertçe; hava sıcaklığının yüksek seyrettiği yaz aylarında sağlıklı beslenme konusunda önemli uyarılarda bulunarak dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.
   Daha çok sıvı tüketin
  Yaz aylarında beslenme ile ilgili en önemli kuralın sıvı tüketimi olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Aybüke Sertçe; yaz mevsiminin vücudun kolayca susuz kaldığı ve temel mineralleri kaybettiği bir zaman olduğunu söyledi.
      Öncelikle suyun vücudumuzdaki işlevinden bahseden Diyetisyen Aybüke Serçe; ‘’Hayat kaynağı olan su insan sağlığı açısından besinlerin sindirimi, emilimi, hücrelere taşınmasında vücut ısısının denetiminde eklemlerin kayganlığının sağlanmasında çok önemli bir rol oynar. Vücuttaki su içeriği azaldığında, mide bulantısı, baş dönmesi, şiddetli yorgunluğa ve bitkinliğe yol açar.
   Peki nasıl içmeliyiz?
Kişi kilosuna göre 35-40 ml su tüketmeli. Örneğin 60 kilogram olan bir birey günde en az 2 litre su tüketmelidir. Bunu tek seferde değil gün içine yaymalıdır. Rutininde egzersiz var ise bu miktarı arttırmalıdır.
Beslenme konusuna gelecek olursak, sebze ve meyvelerde mutlaka lif içeriği yüksek besinlerden günde 4-5 porsiyon tüketilmelidir. Vücut ısısını artıran yüksek kalorili ve zor sindirilen besinlerden kaçınılmalıdır. Yüksek su içeriğine sahip yiyecekler hem daha kolay sindirilir hem de vücudunuzu ferahlatır. Yaz mevsiminde zengin sebze çeşitlerinden daha çok faydalanılmalıdır.
Yine alerjik reaksiyonlar yaz aylarında çok karşılaştığımız bir durumdur. Buna önlem olarak antioksidan içeriği yüksek olan besinleri listemize ekleyebiliriz. Bunlar kapya biber, çilek, karpuz gibi kırmızı ve mor renkli gıdalar olabilir.
      Çay – kahve tüketimine dikkat!
Gazlı ve şekerli içecek türlerine yönelmek yerine meyvelerle lezzetlendirerek, terle atılan su ve mineral kaybına da destek olabilecek doğal maden sularını tercih edebiliriz. Ev yapımı limonatalar, taze meyveleri soğuk su ve buzla karıştırarak meyve suları hazırlayabiliriz.’’ dedi
Haber:Ton TV


Kaynak: Haber Merkezi
Yorum Ekle
İsim
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.